Fake plastic trees by ShiftBoston.org

De jihad van het klimaat

Dat de consument als enkeling er haast niets aan kan veranderen staat buiten kijf. We zijn geïnformeerd door verschillende spraakmakende documentaires, beperkte air time tijdens actualiteitsprogramma’s, … Het resultaat: even een onwennig gevoel … en morgen is een nieuwe dag: terug naar de oude gewoontes. Misschien kunnen we een diepere indruk nalaten met een pornovariant: ‘An inconvenient throat’.

De klimaattop in Parijs: schud en beef. Het was nu of nooit, deze beslissing zou de wereld redden of naar z’n ondergang leiden. Wanneer de temperatuur stijgt met 2 graden zitten we in Gent opgescheept met natte West-Vlamingen. Naast hun dialect nog eens een muffe geur erbij. Reden temeer dat er iets moet veranderen!

Kan de consument echt niets veranderen?

We kunnen staan roepen met spandoeken en liederen zingen. Enkel zijn er nu andere, meer tot de verbeelding sprekende dingen die voorrang krijgen in de media. Het zal hooguit een gezellige middag worden met warme soep en het maken van veel nieuwe facebook-vrienden.

We kunnen onze auto thuis laten, of een elektrische kopen. Mocht het openbaar vervoer een waardig alternatief zijn, we zouden het overwegen. Maar wat is de impact daarvan? De uitstoot van onze wagens telt maar voor een derde van het probleem. En niet iedereen wil afscheid nemen van z’n vrijheid op wielen, we hebben er ook de infrastructuur niet voor. Elektrische wagens? Wie goat da betoale?

We kunnen een boom extra in onze tuin laten groeien. Dat zal het verschil maken! Indien we de uitstoot van vandaag en morgen wensen op te vangen met bossen zullen we enerzijds heel veel geduld moeten hebben (bomen groeien nu eenmaal niet zo snel) en anderzijds heel wat landmassa moeten afstaan. Dat is ook niet het meest voor-de-hand-liggende idee. De kap van bossen stoppen als consument lijkt me ook niet evident. België stootte in 2013 99 miljoen ton CO2 uit. Eén hectare bos haalt jaarlijks zo’n 10 ton CO2 uit de lucht. Oppervlakte te weinig met andere woorden.

Als consument kunnen we het enkel gebruik maken van de oplossingen die ons aangeboden worden, en die bovendien binnen ons budget vallen.

Het verhaal is eenvoudig: maak een product aantrekkelijk en vooral betaalbaar, koppel er een goed gevoel aan, en de consument is verkocht. Wanneer er betaalbare elektrische wagens op de markt komen, gekoppeld aan een stevige marketingcampagne, zullen ze verkopen als zoete broodjes. Hou hiervoor Model 3 van Tesla in de gaten.

We hangen af van oplossingen met grotere impact, maar bestaan deze wel?

Dat was de vraag die ik me stelde, en ik ging op onderzoek.

De oplossingen kan je categoriseren in twee hoofdgroepen:

1. Het verminderen van uitstoot
2. Het weghalen van de bestaande CO2 uit de lucht

Beiden zijn nodig om de strijd te winnen?

Wat je nu meestal hoort is hoe we uitstoot moeten verminderen. Maar een belangrijk deel van de oplossing is het verwijderen van de bestaande CO2. Deze hangt nog voor honderden jaren in de lucht, en alles wat we uitstoten komt er gewoon bij.

Fake plastic trees

Naast een pareltje uit het keelgat van Thom Yorke ook meteen een mogelijke oplossing om die smeerlapperij uit de lucht te halen. Deze oplossing valt dus onder de tweede categorie.

Professor Klaus S. Lackner en z’n team ontwikkelde een soort synthetisch materiaal dat bijna letterlijk een magneet is voor CO2. Dit materiaal absorbeert zo’n 1.000 keer meer CO2 dan een echte boom. Een test in een gesloten ‘aquarium’ met drie kleine takken resulteerde naar een CO2 niveau van zo’n 20.000 jaar geleden. Straffen toebak dus.

Moeten we dan bestaande bomen kappen en plastieken exemplaren in de plaats zetten?

Doordat CO2 zich zeer snel verspreidt maakt het niet uit waar je de bomen plaatst. Zo kan je gebruik maken van woestijnen of andere onbruikbare, onbewoonde gebieden.

Gemiddeld vind je tussen 50 en 80 bomen per hectare. Stel je een hectare van deze bomen voor. Dat is een equivalent van 50.000 tot 80.000 bomen! Laat er enkele designers op los zoals Shiftboston.org en je krijgt prachtige resultaten als deze:

Fake plastic trees by ShiftBoston.org
Fake plastic trees by ShiftBoston.org

Wat gebeurt er met de opgevangen CO2?

Professor Lackner en z’n team ontdekten dat het materiaal reageert op water. Wanneer het nat wordt laat het de CO2 meteen los. Dit kan vervolgens opgevangen worden en later gestockeerd of verwerkt naar nieuwe brandstof.

Big ass fans

Het bedrijf ‘Carbon Engineering‘ in Canada pakt het anders aan. Onder leiding van professor David Keith hebben ze een prototype ontwikkeld van wat later kan evolueren naar een grote installatie.

Het concept: De machine zuigt lucht door een fijn raster, bevochtigd met een chemisch goedje. In dit goedje blijft de CO2 plakken waarna het afgevoerd wordt naar een ondergrondse opslagplaats.

In grotere uitvoering kan deze machine makkelijk de uitstoot van 300.000 auto’s opvangen. In België kan zo’n installatie de uitstoot van het aantal bijgekomen personenwagens van de laatste 7 jaar opvangen. Niet slecht dus. Bovendien kan de opgevangen CO2 verwerkt worden tot nieuwe brandstof.

O.a. Bill Gates zag hierin toekomst en koos om erin te investeren.

Een blad zijde

Design ingenieur Julian Melchiorri pakte in 2014 uit met z’n synthetische blad ‘Silk leaf’. Dit blad, het eerste biologische blad door de mens gemaakt, maakt gebruik van fotosynthese om CO2 uit de lucht te halen en om te zetten naar zuurstof. Het blad is gemaakt van o.a. zijde en chloroplasts. Niemand kan het natuurlijk beter uitleggen dan hijzelf:

Dit product vereist enkel licht en water en beiden komen letterlijk uit de lucht gevallen. Het materiaal kan geplaatst worden op o.a. gevels van gebouwen. Naast het opvangen van CO2 kan het meteen ook het gebouw van verse zuurstof voorzien.

Silk leaf door Julian Melchiorri
Silk leaf door Julian Melchiorri

Denksels

Helden redden niet alleen de wereld in films. Ze bestaan echt. Dat een handvol mensen de wereld kan redden is enerzijds geruststellend, anderzijds verontrustend. Hangen we echt van enkelingen af? Wat als die enkelingen hun ideeën nooit doorbreken?

Er zijn zeker nog meer oplossingen op til. Mocht je er zelf kennen, gooi ze in de comments, dat maakt mij het leven makkelijker. En dan doe je ook eens iets, luiaard!

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *