Meergranenstokbrood Libelle Lekke

Breng zelf brood op de plank en schaaf je spreekwoorden bij

Die van ons is gepassioneerd door koken. Onze knusse woonst is dan ook een doolhof langs kookboeken en kooktijdschriften. Eén van die magazines waar we sinds jaar en dag op geabonneerd zijn is Libelle Lekker. Desondanks het feit dat voor mij ‘koken’ op de hobbyranglijst ergens tussen ‘kantklossen’ en ‘fierljeppen’ staat wou ik toch de keukenrobot eens testen die recentelijk mijn ouderlijk huis verliet en nu naast onze koffiemachine staat te pronken. Een uitgelezen kans om zelf brood te maken en de Libelle Lekker, de keukenrobot en de talenten van mijn keukenprinses te combineren. Bakker voor 1 dag: we maken meergranenstokbrood.

Om zelf brood te bakken heb je eigenlijk niet veel nodig. Enkel de gist, het water en het bloem zijn broodnodig. De prijs en het volume van je winkelmandje hangen voornamelijk af het aantal zaden en pitten die je in je broodjes wilt. En voor die zaden hoef je niet per se naar een speciaalzaak. Je vind ze tegenwoordig in je supermarkt. Dankzij de kookrage die reeds enkele jaren Vlaanderen in haar macht houdt verkoopt dat daar als zoete broodjes.

Benodigdheden:

  • 7 g gedroogde gist
  • 500 g meergranenbloem
  • 265 ml water
  • 1½ kl zout
  • Zaden naar keuze

Ingredienten Libelle Lekker MeergranenstokbroodWat je zelf doet, doe je beter! Maar ik zag er niet echt brood in om zelf de handen vuil te maken. Deze blogger zal dan ook bij jullie geen zoete broodjes bakken: koken is niet mijn ding. Mijn wederhelft is echter wel thuis in de keuken. “Enkele stappen” zijn dan ook door haar uitgevoerd.

1. Laat je vriendin de gist mengen met enkele eetlepels water in een grote pot tot het begint te lijken op het zeezand waar het zeewater net over ging en weer weggetrokken is.

2. Zeg tegen je teerbeminde dat ze 500 gram (meergranen)bloem toevoegt. Zij weet ongetwijfeld hoe de weegschaal geijkt moet worden.

3. Laat je vriendin een snuifje zout toevoegen. Doe het zeker niet zelf, want zout kan je heel gemakkelijk verwarren met kristalsuiker.

Meergranenstokbrood - bloem

4. Laat haar het deeg in de keukenrobot plaatsen, en laat de broodhaak zijn werk doen. Zet zelf de machine aan, want technologie is meer iets voor mannen. Wie geen keukenrobot heeft kan ook gewoon haar handen gebruiken.

5. Laat het deeg 50 minuten rijzen met een natte handdoek over. Dit kunnen jullie samen doen door een spelletje kolonisten te spelen, of door 2 afleveringen van Thuis in te halen.

6. Snijd het deeg zeker zelf niet in 4 rechthoeken want messen zijn scherp en gevaarlijk. Je kan er je mee verwonden of zelfs erger… en de een zijn dood is de ander zijn brood. Jouw vriendin kan er vast en zeker beter mee overweg.

Meergranenstokbrood - Plakjes deeg7. Laat haar vierkante pannenkoekjes maken, zeg dat ze ze toeplooit en er langwerpige ‘deegjes’ van maakt.

8. Laat 20 minuten rijzen onder een droge handdoek. Ook dit kunnen jullie eventueel samen doen. Een aflevering van Friends duurt 20 minuten.

9. Je vriendin kan nu de broodjes met zaden bestrooien en zachtjes aanduwen. Doe het niet zelf, je hebt ongetwijfeld je handen nog niet gewassen.

10. Laat haar sneetjes in de deegjes maken zodat de warmte goed kan binnendringen. Opnieuw: messen zijn gevaarlijk en horen niet thuis in de handen van onervaren bakkersknechten.

Meergranenstokbrood - Stokbroodjes11. Laat nogmaals 20 minuten trekken. The Simpsons dient zich aan.

12. Steek de oven aan (technologie!). Laat jouw beminde een vuurvast schaaltje met lauw water in de oven plaatsen. Enkel zij weet welke schalen wel en niet vuurvast zijn. Probeer dit deel dus zeker niet zelf.

13. Zeg tegen je beminde dat ze de ovenwanten aandoet. Ze mag het schaaltje uit de oven halen en de deegjes in de oven schuiven. In dit stadium van het broodjes bakken is de oven zeer warm. Blijf op een afstand en laat de professional haar werk doen.

Meergranenstokbrood - In de over14. Laat een kwartier bakken in de oven. Houd nog steeds afstand!

15. Klaar! Onze broodjes zijn gebakken!

Ik zal haar het brood niet uit de mond nemen, ere wie ere toekomt:

Meergranenstokbrood - Brood op de plank

Tot slot. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt: Bedankt Libelle Lekker!

 

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *